Homemade hummus


Sinds lange tijd heb ik weer een keer hummus gemaakt. Eigenlijk toch wel een van mijn favoriete soorten beleg. Daarnaast is het ook lekker om rauwkost in te dippen zoals wortel of komkommer. Hummus is gemaakt van kikkererwten en daardoor rijk aan eiwitten die je een lang verzadigingsgevoel geven. Maar hummus heeft nog meer gezondheidsvoordelen want ze zitten boordevol voedingsvezels en bevatten langzame koolhydraten waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Ideaal dus voor op je boterham of als tussendoortje op een speltwafel.

Ingredienten

225 gram kikkererwten (zelf geweld en gekookt of uit blik) 30 gram sesamzaad 2 teentjes knoflook, gepeld sap van 1 citroen olijfolie 1 theelepel komijnpoeder paprikapoeder peper en zout optioneel: chilivlokken

Doe de sesamzaadjes in een droge koekenpan en rooster ze goudbruin. Blijf hier bij, anders verbranden ze gemakkelijk!

Doe de kikkererwten, tahin, knoflook en komijnpoeder in een kom. Pers de citroen uit en voeg het sap hier aan toe. Voeg dan 4 eetlepels olijfolie en wat peper en zout toe.

Doe de geroosterde sesamzaadjes in een kom of vijzel met een klein scheutje olijfolie en plet ze. Heb je geen vijzel, gebruik dan een lepel om de zaden te pletten. De zaadjes hoeven niet helemaal fijn, als ze een beetje gekneusd zijn is het voldoende, ze geven dan al meer smaak af. Doe ze bij het mengsel. Maal het geheel nu met een keukenmachine of staafmixer goed door elkaar. Blijf mixen tot er een gladde puree ontstaat. Schep het geheel in een kommetje en maak de hummus af met wat olijfolie en een snuf paprikapoeder. Variatie: ben jij voor een pittige variant? Voeg twee theelepels paprikapoeder en een theelepel chilivlokken toe aan het mengsel.

De zelfgemaakte hummus kun je het beste afsluiten in een luchtdichte bak. Als je het vervolgens in de koelkast bewaart, is het ongeveer 5 dagen houdbaar.


CONTACT

MAARTJE VAN ROOIJ

VOEDINGS- & GEZONDHEIDSCOACHING

 

Gezondheidscentrum Budel

Burg. van Udenstraat 3-5

6021 AK Budel

 

info@maartjevanrooij.nl

M. 06 251 948 55

Kvk: 62315463
Rabobank: NL89RABO0301438951

©Maartje van Rooij - All Rights Reserved

Design: Selma Hakkenberg

Privacyverklaring

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon